PACCAR vystavuje inovativní nákladní vozidla s elektrickým pohonem a s vodíkovými palivovými články


Společnost PACCAR se v týdnu od 7. ledna účastní veletrhu CES 2019, jenž se koná v Las Vegas ve státě Nevada. CES je jednou z největších světových akcí, na níž se představují poslední technologické inovace. PACCAR zde vystavuje tři vozidla s nulovými emisemi s elektrickým pohonem. Dva modely mají energii uloženou v elektrických akumulátorech – Peterbilt Model 579EV a Peterbilt Model 220EV, třetí model – Kenworth T680 – získává elektrickou energii pro pohon z vodíkových palivových článků, vyvinutých ve spolupráci se společností Toyota. Tato nákladní vozidla jsou určena pro celou řadu aplikací a typů provozu, mimo jiné silniční přepravu zboží, dopravu v přístavech a městskou rozvážku.

Ve stánku společnosti PACCAR poblíž stanice dráhy monorail Westgate mohou návštěvníci usednout do kabin vozidel a také prozkoumat jejich inovativní pohonná ústrojí. Dále se pak mohou seznámit s dalšími moderními technologiemi PACCAR, které zákazníkům zajišťují vyšší efektivitu provozu. Patří mezi ně například asistenční systémy nové generace, tzv. platooning (řazení nákladních souprav do řízených kolon)  a systémy pro interakci člověka a stroje.
Kenworth, Peterbilt a DAF, které patří do společnosti PACCAR, jsou lídry v oblasti vývoje užitkových vozidel s alternativním pohonným ústrojím. Kenworth, Peterbilt a DAF již ve spolupráci se zákazníky v Severní Americe a v Evropě testují v běžném provozu vozidla s elektrickým pohonem s energií uloženou v akumulátorech nebo s vodíkovými palivovými články a rovněž hybridní pohony. „PACCAR vítá každou příležitost k vývoji pohonných systémů nové generace, které jsou šetrné k životnímu prostředí a které našim zákazníkům přinášejí vyšší efektivitu provozu,“ uvedl Landon Sproull, viceprezident společnosti PACCAR.
Kyle Quinn, technologický ředitel společnosti PACCAR, k tomu poznamenal: „PACCAR investuje prostředky do nejnovějších technologií v rámci celého portfolia svých špičkových produktů a služeb.  PACCAR Innovation Center v kalifornském Silicon Valley zajišťuje společnosti přístup k novým technologiím a zaměstnává talentované lidi z celého světa. A právě CES představuje vynikající fórum k předvedení technické vyspělosti společnosti PACCAR.“
Popis fotografie:
Kenworth T860 s elektrickým pohonem s vodíkovými palivovými články.

Společnost PACCAR je globální technologický lídr v oblasti konstrukce, výroby a zákaznické podpory kvalitních lehkých, středně těžkých a těžkých nákladních vozidel značek Kenworth, Peterbilt a DAF. PACCAR se zabývá rovněž konstrukcí a výrobou vyspělých vznětových motorů, poskytuje finanční služby a informační technologie a v souvislosti se svou hlavní činností zajišťuje distribuci náhradních dílů pro nákladní vozidla.

Společnost DAF Trucks N.V. – dceřiná společnost americké společnosti PACCAR Inc., jednoho z největších světových výrobců těžkých nákladních vozidel – je předním výrobcem lehkých, středně těžkých a těžkých nákladních vozidel. Společnost DAF vyrábí kompletní řadu tahačů a nákladních vozidel a dokáže nabídnout správné vozidlo pro každou přepravní aplikaci. Společnost DAF patří také ke špičce v oblasti služeb. Nabízí například smlouvy na opravy a údržbu MultiSupport, finanční služby od společnosti PACCAR Financial a prvotřídní služby v oblasti dodávek náhradních dílů od společnosti PACCAR Parts. Společnost DAF navíc vyvíjí a vyrábí součásti, jako jsou nápravy a motory pro výrobce autobusů a autokarů po celém světě. Společnost DAF Trucks N.V. má výrobní závody v Eindhovenu v Nizozemsku, ve Westerlo v Belgii, v Leylandu ve Spojeném království a v Ponta Grossa v Brazílii a 1 100 servisních dealerů a servisních míst v Evropě i mimo ni.