NOVÁ NABÍDKA PODVOZKŮ EURO 6 CF A XF


Společnost DAF rozšiřuje nabídku podvozků nových řad Euro 6 CF a XF

 

Po zahájení výroby různých provedení tahačů CF a XF Euro 6 (4 × 2 a 6 × 2 s druhou řízenou nápravou) v roce 2013 nyní společnost DAF dále rozšiřuje nabídku o podvozky pro montáž nástaveb se třemi a čtyřmi nápravami. Jde o provedení s vlečenou zadní nápravou, s řízenou vlečenou zadní nápravou nebo se dvěma poháněnými nápravami. Pneumatické odpružení bylo zcela přepracováno a jeho přednosti vyniknou například u vozidel s výměnnými nástavbami BDF, které jsou velmi oblíbené v sousedním Německu a kterých přibývá na silnicích i v České a Slovenské republice.

 

Výroba nových modelů DAF Euro 6 XF a CF v provedení tahač 4 × 2 byla zahájena v dubnu, resp. v červnu minulého roku. Později byla zavedena výroba tahače 6 x 2 s řízenou vodicí nápravou (typ FTG) a prvních modelů podvozků 4 × 2 pro montáž nástaveb. Nyní přichází na řadu podvozky pro montáž nástaveb se třemi nápravami v provedení 6 × 2 s jednomontáží nebo dvojmontáží zadní vlečené nápravy (typy FAR a FAS), dále s řízenou zadní vlečenou nápravou (FAN) a s řízenou vodicí zadní nápravou (FAG). Nabídku pak završuje řada vozidel 6 x 4 se dvěma poháněnými zadními nápravami (FAT).

 

Podvozky pro montáž nástaveb 6 × 2 s vlečenou zadní nápravou

Největší předností nových podvozků pro montáž nástaveb řady Euro 6 CF a XF 6 × 2 s vlečenou zadní nápravou je jejich vysoká užitečná hmotnost. Typ FAR s vlečenou zadní nápravou s jednoduchou montáží je vybaven 7,5tunovou vlečenou nápravou a jeho užitečná hmotnost přesahuje 13 tun. Modely CF a XF FAR jsou tedy ideálními podvozky pro celostátní a mezinárodní chladírenskou a mrazírenskou přepravu. Mimořádně vhodné jsou pak pro velkoobjemovou přepravu, např. v automobilovém průmyslu.

Typy FAS jsou vybaveny 10tunovou vlečenou nápravou. Dvojitá montáž zajišťuje vysokou stabilitu vozidla, která je důležitá pro přepravu nákladů, kdy je těžiště umístěno relativně vysoko. Jde například o přepravu kontejnerů, cisteren nebo hospodářských zvířat. Modely CF a XF 6 x 2 FAR a FAS jsou k dispozici s rozvorem náprav od 4,20 do 5,90 metru.

 

Nově jsou v programu vozidel řady Euro 6 CF a XF varianty se zadní vlečenou řízenou nápravou (typ FAN). Tyto podvozky jsou mimořádně dobře ovladatelné a nabízí vynikající manévrovatelnost ve stísněných podmínkách. Nový model Euro 6 CF FAN je tedy ideální pro využití v městských oblastech, například jako vozidlo pro svoz odpadu nebo pro zásobování obchodů v centrech měst.

 

Ideální pro výměnné nástavby BDF

Kromě pneumatického odpružení ECAS zadních náprav, které je typické pro vozidla DAF, může nyní pneumatickým odpružením s větší výškou zdvihu disponovat i přední náprava. Podvozek 6 × 2 je ideálním základem pro systémy výměnných nástaveb, jako je například systém BDF, který je zvláště populární v Německu i v okolních zemích. Díky novému provedení pneumatického odpružení je dráha zdvihu přední nápravy minimálně 280 milimetrů a až 285 milimetrů u zadních náprav. Díky větší zásobě objemu stlačeného vzduchu se výrazně zrychlilo nastavení výšky podvozku, a to i v případě, že je prováděno opakovaně v rychlém sledu za sebou. Všechna tato dodatečná vylepšení znamenají zkrácení doby nakládky, lepší využitelnost, zvýšenou efektivitu dopravy a hlavně vyšší uživatelský komfort.

 

Společnost DAF nyní nabízí kompletní vozidla v provedení BDF z výroby včetně rámu, zámků s pojistkou a kompletního elektrického systému. Je možné vybrat si z variant pro výměnné nástavby s délkou až 7,45 m (parkovací výška 1,32 m) a variant vhodných pro kontejnery s délkou až 7,82 m (parkovací výška 1,12 m až 1,32 m).

 

Podvozky 6 × 2 s vodicí řízenou nápravou

Vedle typu FAN se zadní řízenou vlečenou nápravou budou nyní nové podvozky řady CF nabízeny také s vodicí řízenou nápravou (FAG). Tato vozidla jsou navržena pro aplikace, které vyžadují vysokou nosnost a zároveň výbornou obratnost ve stísněném prostoru, jako například vozidla pro svoz odpadu se zadním nakladačem a lisem nebo vozidla pro přepravu mléka. Řízená vodicí náprava s maximální technickou nosností 7,5 tuny je umístěna před poháněnou zadní 13tunovou nápravou.

 

Podvozky se dvěma poháněnými nápravami

U podvozků 8 × 4 (typ FAD) vozidel Euro 6 CF a XF vychází společnost DAF vstříc zákazníkům, jejichž vozidla jsou vystavena náročným provozním podmínkám, zejména pak stavebním a dopravním společnostem, které se zaměřují na přepravu nadměrných nákladů. Pro tyto aplikace byla vyvinuta zadní tandemová náprava s osmityčovým zavěšením a s kolovými redukcemi. Pro aplikace, u nichž není vyžadována jízda v těžkém terénu, je alternativně nabízena zadní tandemová náprava bez kolových redukcí, také s osvědčeným osmityčovým zavěšením, které zajišťuje mimořádnou stabilitu. Podvozky 8 × 4 se výborně hodí pro montáž sklápěček, domíchávačů betonu, čerpadel betonu nebo pro další speciální aplikace.

 

Podvozek 6 × 4 FAT je k dispozici také v nové řadě Euro 6 CF a je perfektní pro přepravu písku a zeminy, zemědělských produktů, betonu a kontejnerů. K dispozici je s maximální nosností přední nápravy 9 tun, 26 tun pro tandemovou nápravu a s celkovou hmotností soupravy až 60 tun.

 

Společnost DAF také dodává modely 8 × 4 a 6 × 4 Euro 6 ve speciálním provedení Construction s robustním vzhledem, a co je důležitější, s nájezdovým úhlem 25o a světlou výškou až 40 cm díky upravenému zavěšení náprav.

 

 

 

Nové podvozky: Pro každý typ přepravy

Nové varianty podvozků vozidel Euro 6 XF a CF přináší samozřejmě mnoho inovací, které společnost DAF zavedla také u tahačů: atraktivní design, mimořádně komfortní a prostorné kabiny, nové poháněcí řetězce a zcela nové odpružení a zavěšení náprav.

 

S cílem dosáhnout maximální efektivity a snadné montáže nástavby se společnost DAF zaměřila zejména na co nejlepší uspořádání podvozku a komponent, které jsou upevněny na rámu vozidla. Součásti jako katalyzátor SCR a filtr pevných částic mohou být již z výroby umístěny v celé řadě různých pozic v závislosti na požadavcích nástavbáře a zákazníka. Standardní nádrž na kapalinu AdBlue je šikovně umístěna na podvozku, ale je možné ji umístit také pod kabinu. K dispozici je několik variant umístění akumulátorů. Díky chytrému rozmístění všech těchto komponent mohou také podvozky pro montáž nástaveb nabídnout palivové nádrže o objemu 1 200 litrů. V případě požadavku na montáž různých ovládacích skříní, čerpadel nebo generátorů je k dispozici volný prostor o délce až 2,30 m.

 

Hospodárné motory PACCAR, široká nabídka pomocných pohonů PTO

S rozsáhlou nabídkou vozidel Euro 6 CF a XF přichází také široká řada výkonných a efektivních motorů PACCAR Euro 6. O pohon se stará 12,9litrový motor PACCAR MX-13 s výkony od 303 kW (412 k) až do 375 kW (510 k) a nový, 10,8litrový motor PACCAR MX-11 s výkony od 210 kW (286 k) až do 320 kW (435 k). Průměrná spotřeba paliva motoru PACCAR MX-11 je až o 3 % nižší než u již tak úsporného 12,9litrového motoru PACCAR MX-13 a díky hmotnosti nižší o více než 180 kg umožňuje ještě větší užitné zatížení podvozku.

 

Automatizovaná převodovka AS Tronic, dodávaná na přání zákazníka, může být speciálně upravena pro různé aplikace. Dodává se v provedení pro dálkovou přepravu, přepravu kapalin, těžkou přepravu nebo pro jízdu v terénu. Pro různé typy nástaveb je připravena nepřeberná nabídka pomocných pohonů PTO, které zajišťují efektivní využití. Pomocné pohony jsou nabízeny pro podvozky vozidel DAF CF a XF. Doplňkově k běžným pomocným pohonům z převodovky je k dispozici také PTO

motoru PACCAR MX-13 a PACCAR MX-11 pro pohon generátoru. Tento pomocný pohon je dodáván včetně držáků generátoru, což výrazně zvyšuje životnost drážkových řemenů a usnadňuje montáž generátoru chladicí jednotky. Novým pomocným pohonem motoru MX-11 je vedle PTO motoru v poloze 1 hodina také PTO v poloze 11 hodin s točivým momentem 250 Nm, připravený pro přímou montáž čerpadla. Kromě toho je v přední části motoru volitelně k dispozici také pohon pro čerpadlo (35 kW). Hlavní výhodou této opce je to, že nemá žádný vliv na prostor mezi kabinou a nástavbou a prostor na podvozku lze maximálně využít.

 

Elektrický systém pro snadné připojení nástavby

Celý elektrický systém vozidel DAF Euro 6 je kompletně nový s optimálním směrováním a vynikající ochranou proti mechanickým a povětrnostním vlivům pro maximální spolehlivost a životnost. Elektrické a elektronické systémy potřebné pro ovládání a připojení nástavby jsou navíc přehledně seskupeny a odděleny od funkcí vozidla, což usnadňuje práci nástavbářům a zajišťuje snadnou a rychlou montáž nástavby. Ze stejného důvodu jsou vozidla CF a XF vyráběna v souladu s metodou Body Attachment Method (BAM), což znamená, že podvozek je ve výrobě standardně vybaven specifickým rozmístěním otvorů a je osazen oporami pro upevnění nástavby pro přesnou, spolehlivou, bezpečnou a jednoduchou montáž nástavby.

 

 

Společně se zavedením široké řady podvozků Euro 6 CF a XF se třemi nápravami společnost DAF dále rozšiřuje svou pestrou nabídku vozidel. V prvním čtvrtletí tohoto roku dojde k rozšíření o řadu vozidel se čtyřmi nápravami 8 × 2 pro velmi specifické aplikace. Touto kompletní nabídkou zdůrazní společnost DAF svou vedoucí pozici na trhu díky výkonným a efektivním vozidlům přizpůsobeným na míru každé aplikaci a umožňujícím nejnižší náklady na kilometr.