Společnost DAF investuje 100 milionů eur do nové lakovny ve Westerlo


Společnost DAF se rozhodla investovat 100 milionů eur do zcela nové, moderně vybavené lakovny ve svém závodě v belgickém Westerlo, kde vyrábí kabiny. Po dokončení bude tato lakovna celosvětově patřit k absolutní špičce ve svém oboru. Nizozemský výrobce svůj záměr oznámil při příležitosti návštěvy pana Philippa Muyterse, belgického ministra práce, hospodářství, inovací a sportu. První kabina opustí novou lakovnu o rozloze 25 000 m2 v první polovině roku 2017.

Společnost DAF otevřela výrobní závod ve Westerlo v roce 1966. Kromě kabin zde vyrábí od počátku sedmdesátých let také nápravy vlastní konstrukce. Závod poskytuje práci 2150 zaměstnancům, kteří denně vyrobí přibližně 500 náprav a 200 kabin. Ty jsou určeny pro těžká a středně těžká nákladní vozidla, která sjíždějí z výrobních linek v nizozemském Eindhovenu a britském Leylandu.

Výrobní kapacita vzroste o 50 %
Společnost DAF předpokládá, že v následujících letech bude poptávka po nákladních vozidlech v Evropě nadále růst. Cílem je zvýšit svůj podíl na trhu v kategorii těžkých nákladních vozidel, a to ze současných 14,8 % na 20 %. Kromě toho chce společnost DAF výrazně posílit svou pozici i na mimoevropských trzích. Aby tyto své ambice v následujících letech naplnila, padlo rozhodnutí vybudovat v Belgii úplně novou lakovnu. Tato investice pomůže zvýšit kapacitu závodu na výrobu kabin téměř o 50 %.

Nejmodernější lakovna svého druhu na světě
Nová lakovna je 144 metrů dlouhá, 58 metrů široká a 26 metrů vysoká a má tři poschodí. Jde o nejmodernější lakovnu svého druhu na světě, a to díky partnerským společnostem Dürr a Eisenmann, které patří k leaderům v oboru automobilových lakoven.
Společnost Eisenmann vyrábí zařízení pro lakování stříkací technikou (stříkací boxy, sušicí boxy a přepravní systémy) a společnost Dürr dodává lakovací vybavení. Ultramoderní lakovací roboti s takzvanými „zvonovými aplikátory“ mají rychlost až 50 000 otáček za minutu a dosahují nejvyšší kvality a maximální efektivity při snížené spotřebě barvy a ředidla.

Nespočet inovací
Kromě kvality a efektivity byla při projektu nové lakovny DAF věnována maximální pozornost vlivu na životní prostředí. Za tím účelem byla využita celá řada inovativních řešení, například speciální metoda pro snížení a zachycení nevyhnutelného „přestříkání“ při lakování stříkacím zařízením. Ultramoderní lakovací roboti budou velmi pečlivě sledovat přesné obrysy kabiny, čímž sníží spotřebu barvy.

Nižší spotřeba energie díky novým postupům
Společnost DAF také investuje do nejmodernějších technologií pro čištění vzduchu vycházejícího ze stříkacích a sušicích boxů. Vzduch se kondenzuje na takové množství rozpouštědel, která automaticky shoří při teplotě okolo 700 až 800 stupňů, aniž by bylo třeba přidávat plyn k jeho zapálení. Proces spalování navíc vytváří dostatek tepelné energie k vytápění procesních lázní. Nové řešení neznamená jen nižší spotřebu energie. Kromě velmi nízkých emisí CO2 vychází z komínů pouze pára z čisté vody.

„Investice s výhledem na budoucnost“
Prezident společnosti DAF Harrie Schippers: „Nová lakovna je nutná pro splnění našich plánů růstu jak v Evropě, tak mimo ni. Investice 100 milionů eur do nové lakovny je také dobrou zprávou pro více než 2 000 zaměstnanců společnosti DAF ve Westerlo. Společnost DAF skutečně ukazuje svou důvěru v budoucnost výrobního závodu v Belgii.“

„Příklad úspěchu výrobního průmyslu ve Flandrech“
„Společnost DAF je klasickým příkladem toho, jak úspěšný může být výrobní průmysl v západní Evropě, a konkrétně ve Flandrech,“ říká vlámský ministr Philippe Muyters. „Úspěchu lze dosáhnout průběžnými inovacemi do zvyšování kapacity a produktivity – a neméně důležitá je také investice do inovací. Jako vláda máme povinnost vytvořit pro to odpovídající podmínky, a proto má tato investice naši plnou podporu. Nová lakovna kabin realizovaná společností DAF je špičkové zařízení vybavené spoustou moderních technologií, zvláště v oblasti ochrany životního prostředí. Jsem hrdý na to, že nejmodernější lakovna kabin nákladních vozidel na světě bude právě ve Flandrech.“