DAF představuje LF 2016 Edition


Rozsáhlý program inovací pro co nejnižší spotřebu
Společnost DAF představuje LF 2016 Edition

• Až o 5 % nižší spotřeba paliva díky optimalizaci motoru
• Nová 12stupňová automatizovaná převodovka AS Tronic 
• Delší rozvory pro přepravu většího objemu nákladu
• Optimalizace aerodynamiky pro lepší obtékání vzduchu a snížení spotřeby paliva až o 4 %
• Unikátní ve své třídě: objem palivových nádrží až 1 240 l
• Sání vzduchu za kabinou pro větší flexibilitu při montáži nástaveb
• Příprava pro chladicí agregát u vozidel se 4,5litrovým čtyřválcem PACCAR PX-5
• Informace o tachografu a době jízdy na centrálním displeji přístrojového panelu
• Systémy LDWS, AEBS, FCW a ACC jako standardní výbava
• Sdružená zadní světla s LED technologií pro dlouhou životnost

Společnost DAF představuje celou řadu inovací oblíbené rozvážkové řady LF. Snížení nákladů na kilometr bylo dosaženo díky optimalizaci poháněcí soustavy, nové aerodynamické sadě a širšímu výběru rozvorů a palivových nádrží. Většina modelů LF 2016 Edition má ve standardní výbavě také nejnovější technologie pro komfort i bezpečnost, včetně systémů AEBS, FCW, ACC a LDWS.

Inovace zavedené v rámci modelu LF 2016 Edition zcela odpovídají filozofii programu DAF Transport Efficiency: snižování provozních nákladů a maximálnímu zisku z každého kilometru pro majitele. To se týká i nových sdružených zadních světel s LED technologií s mimořádně dlouhou životností, přípravy pro připojení chladicího agregátu Frigoblock pro 4,5l motor PACCAR PX-5 i displeje přístrojového panelu, který nově poskytuje informace z tachografu, o době řízení, pravidelném servisu a stavu nástavby.

Optimalizace poháněcí soustavy
Poháněcí soustava nové LF 2016 Edition je významně optimalizována pro snížení provozních nákladů. Upravený řídicí software, zdokonalené proudění vzduchu a udržování provozní teploty v systému úpravy emisí snižuje spotřebu paliva u 4,5litrového motoru PACCAR PX-5 s výkony od 112 kW/152 k do 157 kW/213 k až o 5 %.
Motor PACCAR PX-7 (6,7 l) s výkony od 164 kW/223 k do 231 kW/314 k je nyní k dispozici také v kombinaci s automatizovanou 12stupňovou převodovkou AS Tronic. Celková hmotnost soupravy se v porovnání se stávající automatizovanou 6stupňovou převodovkou zvýšila až na 32 t, což přispívá k efektivitě a využitelnosti vozidla. Díky zpřevodování 12stupňové převodovky se otáčky motoru pohybují v optimálním poli a umožňují nižší spotřebu paliva a méně hluku v kabině.

Rozvory až 6,90 m a palivové nádrže s objemem až 1 240 l
Jednou z velkých výhod nové LF 2016 Edition je ještě větší přizpůsobení se potřebám zákazníků. Rozšířením nabídky o dalších sedm variant rozvorů až do délky 6,90 m lze navrhnout podvozek pro různé typy provozu a nástaveb. Lze převážet náklady o délkách více než 9 m, a tedy dosáhnout maximální kapacity.

Delší rozvor vytvořil prostor pro palivové nádrže s objemem až 1 240 l, což je ve třídě rozvážkových vozidel zcela unikátní. Výsledkem je větší dojezd, maximální dostupnost a finanční výhody díky tomu, že je možné doplňovat palivo tam, kde jsou jeho ceny nejnižší.

Lepší aerodynamika: Až 4% úspora paliva
Společnost DAF vyvinula nové boční límce kabiny a zcela nový střešní spoiler pro LF s kabinou Day Cab. Výrazně se tak zlepšily aerodynamické vlastnosti pro dosažení co nejnižší spotřeby paliva. Střešní spoilery jsou dodávány ve více provedeních pro nízké i vysoké nástavby a společně s novými bočními límci perfektně pasují i k nástavbám o šířce 2,50 metru a 2,55 metru. Nový aerodynamický balíček snižuje spotřebu paliva až o 4 % ve srovnání se současným provedením.


Další inovace zaměřené na efektivitu
Společnost DAF zavedla mnoho dalších inovací pro zvýšení efektivity v rámci LF Edition 2016. Nové sání vzduchu za kabinou zajišťuje optimální proudění vzduchu a současně umožňuje montáž střešního spoileru, chladicích zařízení montovaných nad kabinou, případně montáž spacích nástaveb na kabinu.
Nový DAF LF 2016 Edition s motorem PACCAR PX-5 je možné objednat s přípravou pro chladicí nástavbu s vodou chlazeným agregátem s výkonem 22,5 kW.

Nová zadní světla s technologií LED, která lze objednat již na vozidla řad CF a XF, jsou nyní dostupná také pro LF. Jejich životnost odpovídá době životnosti vozidla a navíc jsou energeticky úsporná. Další příklad programu DAF Transport Efficiency.

Více informací pro řidiče
Asistent hodnocení jízdního stylu řidiče DAF, který je standardem ve všech modelech LF, CF a XF, poskytuje řidiči detailní zpětnou vazbu o jeho jízdním stylu, jeho schopnosti předvídat, o spotřebě paliva a mnoho dalších informací o jízdě.

Na displeji přístrojové desky jsou nově u LF 2016 Edition zobrazovány informace z tachografu. To umožňuje řidiči efektivněji sledovat rychlost vozidla, naplánovat si dobu řízení a odpočinku a eliminovat tak porušování předpisů. Na displeji se také zobrazuje upozornění na blížící se servisní prohlídku vozidla. Tím je zajištěno včasné provedení údržby. Příjemnou maličkostí je automatické nastavení jazyka displeje podle použité karty řidiče.

Komunikace vozidla a nástavby
Na displeji přístrojové desky lze rovněž zobrazit informace o nástavbě a pomocných zařízeních, například to, že jeřáb nebo zadní zvedací čelo ještě nejsou zcela složeny nebo že nejsou zajištěny podpěrné nohy. To je možné díky vylepšené komunikaci mezi podvozkem a nástavbou, která nově umožňuje poskytovat nástavbě různé signály, např. to, zda je zařazen neutrál. Kromě toho lze prostřednictvím centrální sběrnice vozidla CAN ovládat pomocný pohon PTO a otáčky motoru, a to jak z nástavby, tak z kabiny, což přináší maximální efektivitu a pohodlí při ovládání funkcí nástavby.

Standardní výbava: AEBS, FCW, ACC a LDWS
Kromě nejlehčích verzí s celkovou hmotností 8 tun a modelů bez pneumatického odpružení zadní nápravy je DAF LF 2016 Edition standardně vybaven systémem nouzového brzdění (AEBS), varováním před blížící se kolizí (FCW) a adaptivním tempomatem (ACC). Ve standardní výbavě je také systém varování před opuštěním jízdního pruhu (LDWS). Cílem funkcí AEBS a FCW je zabránit kolizím. V případě nouze může systém AEBS nákladní vozidlo automaticky zpomalit, případně zastavit, aby zabránil kolizi nebo minimalizoval její případné následky.

Adaptivní tempomat (ACC) automaticky upravuje rychlost vozidla tak, aby odpovídala rychlosti vozidla jedoucího vpředu. Mezi oběma vozidly je tak udržována bezpečná vzdálenost. To umožňuje co nejčastější použití tempomatu, což je výhodné pro úsporu paliva. Varování před opuštěním jízdního pruhu (LDWS) využívá kameru umístěnou za čelním sklem. Pokud začne vozidlo nedopatřením vyjíždět ze svého pruhu, řidič je varován zvukovým signálem.

Program DAF Transport Efficiency
DAF LF 2016 Edition díky řadě inovací představuje významný krok k dalšímu zvýšení efektivity nákladních vozidel v souladu s filozofií programu DAF Transport Efficiency. Zachovány jsou samozřejmě všechny klíčové funkce vozidla DAF LF, včetně vysoké užitečné hmotnosti díky nízké pohotovostní hmotnosti, snadné ovladatelnosti díky nejmenšímu poloměru otáčení ve své třídě, vysokého pohodlí a snadného ovládání, které řidiči tolik oceňují. Výroba verze DAF LF 2016 Edition začne v prosinci tohoto roku.