Nejstarší vozidlo DAF v běžném provozu nalezeno


„Náš DAF je sice 50 let starý, ale do důchodu se stále ještě nechystá.“ Po rozsáhlém pátrání našla společnost DAF nejstarší vozidlo DAF, které stále slouží v běžném provozu – a jezdí se s ním téměř denně. Mluvíme o neuvěřitelně houževnatém modelu A1600, jehož majiteli jsou Frits a Nicky Hoefnagelsovi. Ti jej využívají k přepravě nostalgické pouťové atrakce po celém Nizozemsku. „Ano, samozřejmě že ho využíváme jako každé jiné nákladní auto. K tomu přece vozidla DAF jsou, ne?“

Společnost DAF vyhlásila pátrání po nejstarším vozidle na začátku tohoto roku při příležitosti oslav 90. výročí svého založení. Pátrání bylo zahájeno prostřednictvím videa na sociálních sítích. Video, které má dosud téměř půl milionu zhlédnutí, ukazuje obchodníka s dobytkem, který jezdí se svým vozidlem DAF po Irsku už od začátku 80. let.
Díky němu přišla celá lavina návrhů a zpráv o možných kandidátech na titul nejstaršího vozidla DAF v běžném provozu. Reakce přicházely z celého světa, ale to nejstarší vozidlo bylo nalezeno prakticky na domácím dvorku, nedaleko od výrobního závodu DAF v Eindhovenu. Přesněji řečeno ve vesnici Bakel.
Společnost DAF byla zaplavena zprávami o vozidlech používaných od přelomu padesátých a šedesátých let. Tato vozidla však nesplňovala kritéria: vítěz musel být nejen stále využíván ke komerční přepravě na veřejných komunikacích, ale musel být i pravidelně používán.

Hrdým majitelem nejstaršího vozidla DAF je holandský pouťový rodinný podnik Hoefnagels, který na něm přepravuje své atrakce po celém Nizozemsku. Na fotografii, kterou společnosti DAF poslali otec a syn Frits a Nicky Hoefnagelsovi prostřednictvím Facebooku, byla dokonce čtyři klasická vozidla DAF – a všechna ve skvělém stavu díky neustálé péči a pozornosti, které se jim dostává.

Frits Hoefnagels vysvětluje: „Naší atrakcí je ‚cake walk‘. Svoje vozidla DAF využíváme k přepravě našeho ‚lunaparku‘ a do vozového parku jsme je kdysi přidávali jako úplně nová. Lunapark je přes zimu odstaven, ale jinak jsme od začátku jara až do pozdního podzimu na cestách a celou tuhle ohromnou stavebnici bereme s sebou z jedné pouti na druhou.“
„Kromě modelu 2800 z roku 1975 a modelu 1600 z roku 1971 máme dva modely A1600. Jeden z našich DAF ‚kikkers‘ (žabáků – říkáme jim tak kvůli trochu žabímu vzhledu) pochází z roku 1968 a ten druhý z roku 1969. Nijak je nešetříme,“ směje se Hoefnagels.

Popis fotografií
Frits Hoefnagels (vpravo) a jeho syn Nicky jsou hrdí na svůj vozový park složený z klasických vozidel DAF.