DAF CF Silent obdržel cenu Fleet Transport Truck Innovation Award 2016


Model DAF CF Silent obdržel cenu za inovace Fleet Transport Truck Innovation Award 2016. Porota ocenila důmyslné řešení „Silent Mode“ (tichý režim), přispívající ke zvýšení efektivity dopravy a snížení emisí hluku. Společnost DAF tuto cenu získala již druhý rok po sobě, v loňském roce to bylo za mimořádně hospodárný motor PACCAR MX-11, který je špičkou ve své třídě.

Model DAF CF Silent je součástí programu DAF Transport Efficiency, jehož cílem je maximalizovat zisk z ujetého kilometru, například prodloužením doby, kdy lze vozidlo provozovat. Díky důmyslnému „tichému“ režimu „Silent Mode“ může nákladní vozidlo nakládat a vykládat zboží i v oblastech, kde platí omezení hluku v brzkých ranních a nočních hodinách.

Při aktivaci speciálního tichého režimu jednoduchým stisknutím tlačítka „Silent“ na přístrojové desce zůstává úroveň vnějšího hluku vozidla pod hodnotou 72 dB(A). Této mimořádně nízké hodnoty je dosaženo zvláštním řízením motoru, kdy je omezen točivý moment a k řazení převodových stupňů dochází při nižších otáčkách motoru. Dále je namontována dodatečná protihluková izolace motoru a převodovky.

Tichý model DAF CF Silent je poháněn motorem PACCAR MX-11 Euro-6 s výkony od 210 kW/290 k do 320 kW/440 k.

„Důmyslnost řešení a jednoduché ovládání přesvědčily porotu, aby modelu DAF CF Silent opět udělila cenu Fleet Transport Truck Innovation Award,“ oznámil Jarlath Sweeney, vedoucí redaktor irského časopisu Fleet Transport Magazine. „Toto technické řešení umožňuje nepřetržitý provoz dopravy i v časných ranních hodinách a během noci v oblastech, v nichž platí omezení hluku. Tím se tak přímo zvyšuje doba provozuschopnosti a tak také zvyšuje efektivnost přepravy.“